Online Eğitimler
Mülakat Teknikleri Atölyesi: Deneyimleyerek Öğren, Geliştir!
-
-
Doğru kişileri işe almak küçük büyük her kurum için hayati. Bunun içinse doğru mülakatlar çok önemli. Bu atölyede mülakat tekniklerini İş ve Örgüt Psikoloğu eğitmenimizin geri bildirimleriyle A’dan Z’ye ele alacağız. Kendimizi değerlendirip geliştireceğiz.
Doğru bir mülakattaki ilk adım güçlü bir açılış konuşması. Mülakat Teknikleri Atölyesi’ne açılış konuşması yapma odağında uygulamalar ile başlayacağız. Burada katılımcılarımız 2’li gruplara ayrılarak, kendilerini ve kurumu tanıtmayı, işe alınacak pozisyondan ne beklenildiğinin iyi bir şekilde adaya anlatmayı deneyimleyecekler. Kendini ve kurumu tanıtma doğrultusunda eğitmenimiz ve katılımcılarımız eğitimin sonunda kurumunuza özel örnek bir formatı da birlikte oluşturabilirler.
Daha efektif bir mülakat için katılımcılarımızı üçlü gruplara ayırarak 2 kişinin birbiri ile mülakat yapacağı 3. kişinin ise eğitmenimizin vereceği checklist üzerinden mülakatı değerlendirdiği bir uygulama gerçekleştireceğiz. Burada hatalarımız, en iyi olduğumuz alanlar, gelişmesi gerekenler ortaya çıkacak. İkili olarak mülakatları tüm ekibin karşısında da gerçekleştirerek herkesin değerlendirmesinin alındığı, birbirinden beslenilen bir süreç de öreceğiz. Burada eğitmenimiz de sorulan sorular hakkında geri bildirimlerde bulunacak. Örneğin; yönlendirici değil, açık uçlu soruların sorulması gibi.
Mülakat Teknikleri Atölyesi’nde katılımcılarımızla mülakat esnasında adaylara sorulabilecek yetkinlik bazlı sorular da hazırlayacağız. alacağız. Katılımcılar bu soruları hazırladıktan sonra eğitmenimiz bu sorular doğrultusunda geribildirimlerde bulunacak.
Efektif mülakatta olmazsa olmaz olan özgeçmişi değerlendirmeyi de ele alacağız. Uygulama yoğun gerçekleşecek bu eğitimimizde sorular katılımcılarımıza özgeçmiş örnekleri sunup soracakları soruları hazırlamalarını isteyeceğiz ve sonrasında soruları üzerinden eğitmenimiz geribildirimlerini paylaşacak.
Hem kurumsal sektörde işe alım geçmişi olan hem de uzman bir iş ve örgüt psikoloğu olan eğitmenimiz görüşmelerde ön yargılı ve objektif olmayan yaklaşımlar ve adayların nasıl değerlendirilmesi gerektiği gibi başlıklara da katılımcıların uygulamaları esnasında geri bildirimleriyle değinecek.
Mülakat Teknikleri Atölyesinde Neler Anlatılacak, Neler Yapılacak?
- Temel olarak yüz yüze ve online mülakat tekniklerinde nelere dikkat edilmeli
- Mülakat öncesi hazırlık,
-
Mülakatta yapılan hatalar,
-
Yetkinlik Tanımı & Ölçümlenmesi,
-
Mülakat dili
-
Adayların nasıl değerlendirilmesi gerektiği
-
Yetkinlik bazlı sorular
-
İşe alacağımız pozisyondan ne beklediğimiz iyi bir şekilde adaya anlatılması
-
Yönlendirici değil, açık uçlu soruların sorulması
-
Online mülakatlarda kamera kullanımı
-
Kendini tanıtma
-
Sen dili kullanımı
-
Görüşmelerde ön yargılı ve objektif olmayan yaklaşımlar
-
Görüşmeye zamanında katılmanın önemi
*Eğitmenimizin enerjisini görebileceğiniz, farklı bir başlıkta online olarak gerçekleşen bir eğitimimizin videosunu buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
*Eğitimlerimizde psikolojinin farklı ekollerinden beslenmeyi, bu ekolleri kurumsal yaşamla bağdaştırmayı ve fayda sağlamayı çok seviyoruz. Sanatla Terapi, Mindfulness, Sezgisel Yeme ve Örgüt Psikolojisi odağında geliştirdiğimiz diğer eğitimlerimizi de buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
- Paylaş:
Nil Madi Robert Koleji sonrası Koç Üniversitesi’nde Psikoloji ve İşletme bölümlerinde çift ana dal yaparak lisans eğitimini tamamladı. Beykoz Üniversitesi'nde İş ve Örgüt Psikolojisi alanında yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını aldı. Doğuş Üniversitesi'nde doktorasına devam etmekte. Bankacılık sektöründe 3 yıl çalıştı. İnsan Kaynakları Stratejik Planlama biriminde işe alım ve kariyer yönetimi proje ve araçlarının geliştirilmesinden sorumlu olarak aktif rol oynadı. İK iş geliştirme projelerine liderlik yaptı. Şube Müdürü, Takım Lideri gibi yöneticilik pozisyonları için Ölçme – Değerlendirme Merkezi ile başlayan gelişim süreci düzenledi, organize etti ve değerlendirici olarak görev aldı. Bankacılık sektöründeki deneyimi sonrası Nil Madi, otomotiv, nükleer enerji, yapı ve elektronik sektörlerindeki lider şirketler için insan kaynakları ve işe alım proje yöneticiliği yaptı. Sabah ve Posta gazetelerinde kişisel markası “psikoloGurme” olarak psikoloji ve gastronomiyi buluşturan yazıları ile köşe yazarlığı yaptı. 2009 yılında ortağı olduğu Altis Danışmanlık’ta Ocak 2016'da, proje yönetimi ve kurumsal ilişkilerden sorumlu yöneticilik yapmaya başladı. 2020 yılında ise kendi şirketini kurdu. Bireylerin ve kurumların potansiyellerini artırmaya yönelik danışmanlık hizmeti veriyor. Daha Fazla Bilgi