Anda Kalma, Spontanite Atölyesi Tez Konusu Oldu!
Bu gurur bizim!
Anda Kalma, Spontanite Atölyesi tez olarak literatüre girdi.
Aslına bakarsanız gerçekten anda kalmayı başarmak hiç de azımsanacak bir şey değil. Çünkü modern dünyanın zihni baskılayan dinamikleri içinde sadece hayvanların; çocukların ve çok az yetişkinin doğuştan sahip olduğu ‘spontan düşünme yeteneği’ni sonradan kazanmak için ciddi bir mesai harcamak gerekebiliyor.
Belki de bu yüzden, baştan sona Tezgahçılar tarafından tasarlanan Anda Kalma, Spontanite Atölyesi’nin Amsterdam’da bulunan Vrije Üniversitesi’nde çatısı altında yazılan bir master tezine konu olmasına çok da şaşırmıyoruz! Bizi çok gururlandıran ve spontanite konusunda doğru iç görülerle hareket ettiğimizi düşündüren bu teze gelin biraz yakından bakalım:
%100 yerli üretim atölyemiz insan kaynakları yönetimi literatürüne girdi.
Aslına bakarsanız Anda Kalma, Spontanite Atölyesi’nin tez konusu olması öyle bir anda gerçekleşmedi. Çünkü Vrije Üniversitesi’nde insan kaynakları yönetimi alanında yüksek lisans yapan Manolya Hansoy’un bizimle temasa geçmesinin ardından hem sevgili Manolya hem de bizim için ince elenip sık dokunan bir akademik süreç başlamış oldu.
Bu noktada ilk olarak hayranı olduğumuz spontanite eğitmenimiz Sena Taşkapılıoğlu ile birlikte atölyemizi nasıl geliştirip daha iyi bir noktaya taşıyabileceğimizi konuştuğumuz uzun toplantılar yaptık. Ardından da sürece tezin sahibi Manolya’yı da dahil ederek, ismini gizli tuttuğumuz e-ticaret, finans ve sigortacılık alanında faaliyet gösteren 3 kurumda atölyemizi gerçekleştirdik. Atölye çalışmasının sonuç ve faydalarının derinlemesine incelendiği bu çalışmalar kapsamında Manolya da katılımcılarla bilimsel metodlara dayanan röportajlar gerçekleştirdi ve ortaya çıkan sentez sonucu çok sevdiğimiz Anda Kalma, Spontanite Atölyesi böylece literatüre girdi.
Doğaçlamanın gücü adına!
Şu sıralar Uber’de işe alım koordinatörü olarak görev yapan ve eski bir ODTÜ’lü olan Manolya Hansoy’un tez konusu “Doğaçlama tiyatro, çalışanlarda empati yeteneğini nasıl geliştirir?” olduğundan ‘spontanite’ bağlamında yollarımızın kesişmesi aslında pek de sürpriz olmadı. Çünkü Anda Kalma, Spontanite Atölyesi, içeriğiyle olduğu kadar oyuncu ve doğaçlama tiyatro ustası Sena Taşkapılıoğlu tarafından verilmesiyle de söz konusu tezle son derece iyi örtüşüyordu.
Ortalama 3 ila 3,5 saat arası süren ve bazen Tezgahçılar ofisinde bazen de şirketlerin kendi ofislerinde gerçekleştirilen bu eğitimlerde farklı çalışma grupları oluşturuldu. Yani bazı eğitimlerde katılımcılar atölye çalışmasına kendi yöneticileri ve ekip arkadaşları ile birlikte dahil olurken, bazılarında ise katılımcılardan daha önce hiç dirsek teması çalışmadıkları farklı departmanlardaki çalışanlarla birlikte eğitim almaları istendi. Özetle atölye çalışmalarının sonunda, 3 şirketin çalışanlarından oluşturulan 3 farklı çalışma grubu, farklı ortamlarda ve farklı katılımcı profilleri ile eğitim alarak doğaçlamanın iş hayatındaki empati duygusu üzerindeki etkisini anlamak için hatırı sayılır veriler sağlamış oldular.
Empati kazanacak…
Tüm çalışma gruplarının, doğaçlama drama unsurları taşıyan Anda Kalma, Spontanite Atölyesi’ni tamamlamalarının ardından sevgili Manolya, tüm katılımcılarla Gioia Metodolojisi ilkeleri çerçevesinde Skype röportajları gerçekleştirdi. Bu noktada nitel veri analizi yazılımı Atlas.ti’den yardım alındı. Röportajlarda ise genel itibariyle şu üç sorunun üzerinde duruldu:
Atölye çalışmasına katılma sebebiniz neydi?
Atölye boyunca ne tür tecrübeler yaşadınız?
Atölye çalışmasının üzerinizde bıraktığı etkiler neler?
İlk soruya verilen yanıtlar, ‘kendi isteğimle’ ‘şirket kararıyla’ ve ‘yöneticimin tavsiyesi ile’ gibi üç seçenek arasında gidip gelse de atölye boyunca katılımcıların yaşadıkları tecrübeleri ve bu tecrübelerin onlarda bıraktığı etkiler oldukça tatmin edici: Atölye boyunca pozitif ve negatif birçok duyguyu deneyimlediklerini aktaran katılımcılar atölye sonrasında empati yeteneklerinin geliştiğini; takım ruhuna olan inançlarının perçinlendiğini, öz farkındalıklarının arttığını, iletişim kalitelerinin yükseldiğini ve son olarak da geri bildirim verme ve alma konusunda bilinçlendiklerini ifade ettiler.