Psikoloji
Kurum Kültürünü Yaygınlaştır!
-
-
Bir kurumun kültürü çalışanlarının davranışlarından insanların birbiriyle iletişim kurma şekillerine, şirketin karar verme şeklinden değerleri, misyonu ve vizyonuna kadar her şeyi belirler.
Kurum kültürünün yaygınlaşması ise baştan uca iyi bir süreç yönetimi için olmazsa olmaz!
Bu eğitimle kurum kültürünün içselleştirilmesi için tüm çalışanlarla kendilerini sorgulayacakları, süreci bir buddy ile birbirlerinden beslenerek yürütecekleri, kurum kültürünün içselleşmesini farklı kapsamlarda ölçümleyecekleri ve aynı sayfada buluşacakları bir süreç tasarladık!
Kurum kültürünüze dair içselleştirilmesini istediğiniz maddeleri sizlerden alıyoruz, İş ve Örgüt Psikoloğu eğitmenimizle birlikte tamamen kurumunuza özel, ölçümlenecek ve geliştirilecek maddeler odağında oturumlar tasarlıyoruz.
Eğitimdeki temel hedefimiz kurum kültürü kapsamında hem birey olarak kendimizi hem de şirketimizi nerede gördüğümüzü sorgulamak, bunları ölçümlemek ve birlikte destekleyici bir ortam oluşturmak için neler yapabileceğimizi konuşmak. Bu eğitimlerin sonunda ise maddeler doğrultusunda harekete geçme motivasyonuna sahip olmak.
Öncelikle katılımcılarımızla online araçları kullanarak anonim bir anket gerçekleştireceğiz ve kurumsal kültüre dair her madde için;
-
Ben neredeyim? Kurumum nerede?
-
Ulaşmak istediğimiz noktaya ben/ekibim/kurumum ne kadar yakınız?
-
Ne gibi problemlerimiz var?
-
İçinde bulunduğum ortam beni destekliyor mu?
gibi çeşitli sorular sorarak bir ölçüm yapacağız. Katılımcılarımız kendilerini ve kurumu bu doğrultuda 1’den 10’a kadar puanlayacaklar.
Daha sonra eğitimimizde bu problemleri nasıl bertaraf edebileceğimizi ve kurum kültürünü nasıl içselleştirilebileceğimizi, kurum olarak istediğiniz noktaya nasıl ulaşabileceğimizi interaktif ve yaratıcı bir şekilde tartışarak öğreneceğiz. Bu ölçümler sonucunda vaka çalışmaları, uygulamalar ve oyunlar üzerinden de ilerleyerek durumları daha iyi kavramak için çalışacağız.
Buna ek olarak ilk oturumda eğitmenimiz katılımcılarımıza buddy’ler atayacak. Buddy’lerin birbirinden beslendikleri süreçler eğitimlerle sınırlı kalmayacak, birbirleriyle oturumlar arasında vereceğimiz süre boyunca da iletişimde olacaklar. Birbirlerinin gelişimini takip edecekler.
Eğitmenimiz diğer oturumlara geldiklerinde ise Buddy’ler ile hem kendilerini hem de eşlerini değerlendirdikleri anketler paylaşacak. Bu mini eş değerlendirme seansları ile kişilerin kurum kültürünü nasıl yaşattıklarını gözlemleyebileceğiz.
*LinkedIn profilinizde “Eğitimler” kısmına Tezgahçılar’dan aldığınız her eğitimi ekleyebilirsiniz.
*Eğitmenimizle gerçekleştirdiğimiz online bir eğitimden örnek videomuzu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
*Psikoloji disiplini bizim beslenmeyi çok sevdiğimiz bir disiplin. Bu disiplinin sanatla terapi, şema metodu, mindfulness, sezgisel yeme gibi farklı ekollerinden beslenen diğer eğitimlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.
*Kurum Kültürünü Yaygınlaştır eğitimimiz ilginizi çektiyse, kurum değerleri odağında gerçekleştirdiğimiz Değerler Eğitimi’ni de incelemenizi öneririz. Bu eğitimimiz kişilerin kendi değerlerini keşfettiği kurumun değerlerini irdelediği ve anlamlandırdığı bir içerik. Burada “kendi değerimle kurumun değerine nasıl hizmet ederim” sorusuna odaklanıyoruz. Kurumsal değerleri içselleştiriyoruz.
- Paylaş:
Nil Madi Robert Koleji sonrası Koç Üniversitesi’nde Psikoloji ve İşletme bölümlerinde çift ana dal yaparak lisans eğitimini tamamladı. Beykoz Üniversitesi'nde İş ve Örgüt Psikolojisi alanında yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını aldı. Doğuş Üniversitesi'nde doktorasına devam etmekte. Bankacılık sektöründe 3 yıl çalıştı. İnsan Kaynakları Stratejik Planlama biriminde işe alım ve kariyer yönetimi proje ve araçlarının geliştirilmesinden sorumlu olarak aktif rol oynadı. İK iş geliştirme projelerine liderlik yaptı. Şube Müdürü, Takım Lideri gibi yöneticilik pozisyonları için Ölçme – Değerlendirme Merkezi ile başlayan gelişim süreci düzenledi, organize etti ve değerlendirici olarak görev aldı. Bankacılık sektöründeki deneyimi sonrası Nil Madi, otomotiv, nükleer enerji, yapı ve elektronik sektörlerindeki lider şirketler için insan kaynakları ve işe alım proje yöneticiliği yaptı. Sabah ve Posta gazetelerinde kişisel markası “psikoloGurme” olarak psikoloji ve gastronomiyi buluşturan yazıları ile köşe yazarlığı yaptı. 2009 yılında ortağı olduğu Altis Danışmanlık’ta Ocak 2016'da, proje yönetimi ve kurumsal ilişkilerden sorumlu yöneticilik yapmaya başladı. 2020 yılında ise kendi şirketini kurdu. Bireylerin ve kurumların potansiyellerini artırmaya yönelik danışmanlık hizmeti veriyor. Daha Fazla Bilgi