Kariyer Gelişimi
Verimli Oryantasyon: Buddy Sistemi
-
-
Belirsizlik çoğumuz için zordur. Yeni başlangıçlar, yeni ortamlar, yeni işler ve yeni iş arkadaşları da geride bıraktığımız düzenden sonra merakla beklediğimiz ama bir yandan da barındırdığı belirsizliklerden dolayı stres barındıran unsurlar. Oryantasyon
Zihin, ne yaşadığını değil ne hissettiğini hatırlar. Bu yüzden bir çalışanın ilk iş deneyimi ve beraberindeki hisler, çalışanın şirketle bağ kurmasının önündeki en büyük adımdır.
Çalışanın oryantasyon sürecini eşsiz bir deneyim haline getirmek için buddy sistemi en işlevsel sistemlerden biridir.
Bu eğitimde hem kurumsal iş geçmişi olan, insan kaynakları bölümünde çalışan hem de bizimle beraber onlarca kurumsal eğitim gerçekleştirmiş, çok başarılı bir iş ve örgüt psikoloğu olan eğitmenimiz ile bilmemiz gereken tüm unsurları 360 derece ele alıyoruz!
Verimli Oryantasyon: Buddy Sistemi İçeriğinde neler konuşacağız?
-
Buddy’ler nasıl insanlardan oluşmalı?
-
Buddy’lik seçim kriterleri nasıldır?
-
Sıcak bir hoşgeldin diyebilmek
-
Buddy nedir, ne değildir?
-
Güven oluşturmak
-
Aktarım yapabilmek, yönlendirme yapabilmek
-
İyi bir buddy’nin özellikleri
-
Buddy’nin sorabileceği güçlü sorular
-
Buddy’lik sistemi ne kadar sürmeli?
-
Riskler
*Eğitmenimizin enerjisini görebileceğiniz, farklı bir başlıkta online olarak gerçekleşen bir eğitimimizin videosunu buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
*Eğitimlerimizde psikolojinin farklı ekollerinden beslenmeyi, bu ekolleri kurumsal yaşamla bağdaştırmayı ve fayda sağlamayı çok seviyoruz. Sanatla Terapi, Mindfulness, Sezgisel Yeme ve Örgüt Psikolojisi odağında geliştirdiğimiz diğer eğitimlerimizi de buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Eğitmenimizle gerçekleştirdiğimiz bir eğitimden fotoğrafları ve geri bildirimleri aşağıda paylaşıyoruz.







- Paylaş:
Robert Koleji sonrası Koç Üniversitesi’nde Psikoloji ve İşletme bölümlerinde çift ana dal yaparak lisans eğitimini tamamladı. Beykoz Üniversitesi'nde İş ve Örgüt Psikolojisi alanında yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını aldı. Doğuş Üniversitesi'nde doktorasına devam etmekte. Bankacılık sektöründe 3 yıl çalıştı. İnsan Kaynakları Stratejik Planlama biriminde işe alım ve kariyer yönetimi proje ve araçlarının geliştirilmesinden sorumlu olarak aktif rol oynadı. İK iş geliştirme projelerine liderlik yaptı. Şube Müdürü, Takım Lideri gibi yöneticilik pozisyonları için Ölçme – Değerlendirme Merkezi ile başlayan gelişim süreci düzenledi, organize etti ve değerlendirici olarak görev aldı. Bankacılık sektöründeki deneyimi sonrası, otomotiv, nükleer enerji, yapı ve elektronik sektörlerindeki lider şirketler için insan kaynakları ve işe alım proje yöneticiliği yaptı. Sabah ve Posta gazetelerinde kişisel markası “psikoloGurme” olarak psikoloji ve gastronomiyi buluşturan yazıları ile köşe yazarlığı yaptı. 2009 yılında ortağı olduğu Altis Danışmanlık’ta Ocak 2016'da, proje yönetimi ve kurumsal ilişkilerden sorumlu yöneticilik yapmaya başladı. 2020 yılında ise kendi şirketini kurdu. Bireylerin ve kurumların potansiyellerini artırmaya yönelik danışmanlık ve eğitim hizmeti veriyor.
Yorumlar