Neden Evden Çalışmak Kadınları Daha Olumsuz Etkiliyor?
Pandemi sürecinde başlayan uzaktan çalışma sistemi pandemi sonrasında da birçok şirket için kalıcı hale gelmeye başladı. Hem Türkiye’de hem Dünya’da birçok şirket tamamen uzaktan veya hibrit çalışma sistemine geçiş yaptılar.
Evden çalışmak çoğu çalışan için büyük yararlar sağlıyor. Trafikte vakit kaybetmemek, kendini rahat hissettiğin yerde işini yapabiliyor olmak kulağa hoş geliyor olabilir. Ancak evden çalışmak yalnızca bunlarla sınırlı kalmıyor. Olumlu yanları olduğu kadar beraberinde bazı olumsuzlukları da getiriyor. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki evden çalışmak kadınlar için daha fazla olumsuzluğa sebep oluyor.
McKinsey’in yaptığı araştırmaya göre erkeklerin %79’u pandemi sırasında olumlu bir evden çalışma deneyimi yaşarken bu oran kadınlarda sadece %37.
Aynı araştırmada dört kadından birinin ve her üç anneden birinin bu olumsuzluklardan dolayı kariyerini değiştirmeyi veya işgücünden tamamen ayrılmayı düşündükleri belirtiliyor. Kadınların evden çalışma deneyimlerinin olumsuz olmasının en temel sebebi ev içi işlerin ve çocuk bakımının büyük bir kısmının kadınların sorumluluğunda olması. Yine McKinsey’in yaptığı araştırmaya göre iki ebeveynin de çalıştığı bir ailede annelerin günde 5 saatten fazla ev işi yapma olasılığı babalardan 2 kat fazla.
Yale Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada da her iki ebeveynin de evden çalıştığı durumda kadınların erkeklerden daha fazla ev işiyle ve çocuk bakımıyla ilgilendiği görülmüş.
Bu araştırmalardan çıkan sonuçların birbirini doğrular nitelikte olduğunu görebiliyoruz. Kadınlar evden çalışırken aynı zamanda çocuk bakımını ve ev işlerinin büyük bir kısmıyını üstleniyor. Evden çalışmak hem fiziksel hem psikolojik olarak daha fazla yorulmalarına sebep oluyor.
Evden çalışma özellikle okul öncesi yaşta çocuğu bulunan anneler için görüntülü konuşmaların sık sık bölünmesine sebep olabiliyor. Kadınlar hem iş hem çocuk bakımı hem ev işleriyle uğraşırken çok fazla sorumluluk almış oluyorlar ve işlerini kaybetme korkusuyla daha fazla iş yükünün altına girme eğilimi gösteriyorlar. Bu da daha fazla yoruldukları anlamına geliyor. Aynı zamanda dinlenmeleri gereken zamanın büyük bir kısmını da ev işlerine ayırdıkları için dinlenemeden çalışmaya devam ediyorlar.
Hatta yine yapılan araştırmalara göre kadınların kariyerlerinin partnerlerine göre daha öncelikli olduğu durumlarda bile kadınlar erkeklerden daha fazla ev işi yapma eğilimi gösteriyor. Bu sebeplerden dolayı kadınlar evden çalışma sırasında erkeklere göre daha fazla oranda Tükenmişlik Sendromu’na yakalanıyorlar. Tükenmişlik Sendromu kadınların hem iş hem ev hayatını etkiliyor. Dolayısıyla da iş motivasyonlarını oldukça düşürüyor.
Yapılan bir diğer araştırma ise kurumsal şirketlerin İnsan Kaynakları departmanının ortalama %86’sının kadınlardan oluştuğunu gösteriyor. Kadınların bu kadar yoğunlukta olduğu bir çalışma ortamında kadınların motivasyonunu arttırmak için adımlar atmak daha verimli bir çalışma ortamı yaratmak için bir zorunluluk haline geliyor.
Peki kadınları bu tükenmişlik sendromundan kurtarmanın ve motivasyonlarını arttırmanın yolları nelerdir? Pandemi döneminde yapılan araştırmalarda kadınların yaşadıkları bu sorunlarla baş etme yöntemlerine bakıldığında kadınların en çok eşlerinden veya partnerlerinden yardım istediği görülüyor. Aslında çözümün en temel yöntemi ev içinde işlerin ve çocuk bakımının daha adil bir şekilde bölünmesinden geçiyor. Fakat motivasyonu koruyabilmek için yapılabilecek adımları da atlamamak gerekiyor:
Sınırlar Belirleyin!
Evden çalışmak bir çoğumuz için iş ve özel hayat dengesini ortadan kaldırdı. İş ve ev arasında sınırlar belirlemek hem iş hayatı hem ev hayatı için oldukça önem taşıyor. Evde mutfak masasında veya kanepede çalışmak yerine sadece çalışmak için küçük bir alan yaratmak ev ile iş arasında fiziksel bir sınır belirlemenizi sağlayacaktır.
Sadece fiziksel sınırlar değil zamansal sınırlar belirlemek de çok önemli. Mesai saatleri bittikten sonra hala iş ile ilgili konularla uğraşmamak, çalışma sırasında düzenli molalar vermek ve molalarda ev işi yapmak yerine gerçekten dinlenmek gerekiyor. Aynı zamanda mesai saatleri dışında maillerden, iş telefonlarından uzak durmak da zihnin ev ve iş arasında ayrım yapmasını sağlıyor.
Sosyal Hayatınızdan Vazgeçmeyin!
Evden çalışmak çoğumuzun hayatında tükenmişlik sendormuna sebep oldu. Pandeminin de etkisiyle hepimiz sosyal hayatımızda değişimler yaşasak da mutsuzluğun, tükenmişlik sendromunun üstesinden gelebilmenin en iyi yollarından biri sevdiklerimizle vakit geçirmek. Mesai dışında veya hafta sonları kısa da olsa evden uzaklaşmak, sevdiğiniz bir yerde sevdiğiniz insanlarla görüşmek motivasyonunuzun artmasını sağlayacaktır.
Yüz yüze görüşmenin mümkün olmadığı durumlarda da sevdiğiniz insanlarla online etkinliklere katılmak, görüntülü konuşmalar yapmak yalnız olmadığınızı hissettirecek ve daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Öz Bakım!
Öz bakım denildiğinde genellikle zaman alıcı ve uğraştırıcı rutinler aklımıza gelse de aslında öz bakım yapmanın birçok farklı yolu var. Meditasyon yapmak, iş sırasında molalar verip hareket etmek, sağlıklı beslenmek, bol su içmek, düzenli uyumaya çalışmak öz bakım için çok önemli adımlar. Beden sağlığına dikkat etmenin de psikolojik sorunlarla başa çıkmadaki önemi birçok çalışmada kanıtlanmış durumda.
Bu çalışmalara baktığımızda kadınların evden çalışırken kendilerini tükenmiş ve mutsuz hissetmelerinin hiç de anormal olmadığını görebiliyoruz. Çalışırken ev işleriyle ve çocuk bakımıyla uğraşmak; aynı anda birçok sorumluluk üstlenmek gerçekten çok zor.
Bunların hepsinde mükemmel olabilmek daha da zor. Bu yüzden özellikle evden çalışan kadınların hem kendileri hem etrafındaki insanlar hem de çalıştıkları kurumlar tarafından desteklenmeleri ve motivasyonlarını koruyabilmeleri için adımlar atılması oldukça önem taşıyor.
KAYNAKÇA:
http://www.skdturkiye.org/esit-adimlar/guncel/evden-calisma-kadin-icin-cozum-degil-
https://www.nazimserin.com.tr/is-is-disi-yasam-dengesinde-kadin-ve-erkek-farki/
https://www.vox.com/recode/22568635/women-remote-work-home
https://study.com/blog/why-is-the-hr-profession-dominated-by-women.html
https://datem.com.tr/blog/evden-calisma-tukenmislik-sendromunu-arttiriyor/
Kurumsal eğitim ve etkinliklerimizi incelemek için tıklayın!