Online Eğitimler
Yeni Çalışma Düzenlerinde İyi Kalmak
-
-
Pandemi ile yeni çalışma düzenleri hayatımızda yer edindi. Evden çalışmak uzun zamandır pek çok çalışanın hayaliydi, ardından da hibrit çalışma modeli hayatımıza girdi. Yeni çalışma düzenleri kimimiz için harikayken kimimiz içinse daha zorlu süreçlere sebep oldu.
Başlarda evden çalışmak hepimize avantajlı geldi, saatlerimizi yolda geçirmiyor evimizden her işimizi yapabiliyorduk.Bazılarımız için hala avantajlı ama bazılarımız için odaklanma süreleri, zaman yönetimi, sosyal iletişim gibi konular bu süreçten etkilenmeye başladı.
Bir araştırmaya göre son bir yıldır evden çalışanların yüzde 54’ü normalden daha fazla çalıştıklarını, yüzde 39’u da tükenme sendromu yaşadıklarını söylüyor. İş ve hayat dengesini sağlayamamak herkesin bir sorunu haline geldi.
Aynı ortamda bulunmayınca, birbirimizi görmeyince dikkat etmemiz gereken farklı problemler ortaya çıktı. Kendini daha çok gösterebilen kişiler daha çok görünür ve duyulur hale gelirken, daha az sosyalleşen çalışanların ise görünürlüğü azaldı. İş ve özel hayat dengemiz şaştı.Endişelerimiz, streslerimiz farklı boyutlar kazandı.
Bu eğitimimizde iş ve gündelik hayatımıza nasıl sınır koyabileceğimiz ve iş-hayat dengesini nasıl sağlayabileceğimize konuşacağız. Yeni çalışma düzenlerinde yaşadığımız endişeleri ve zorlukları konuşarak İş ve Örgüt Psikoloğu eğitmenimizden uygulanabilir somut öneriler alacağız.
Kişilik özelliklerimize göre çalışma düzenimizi nasıl oluşturabileceğimizi, bu süreçlerde ruh sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi öğreneceğiz. Hibrit dönemde görünürlüğümüz, verimliliğimiz, kariyer gelişimimiz hakkında neler yapabileceğimizi tartışacağız. Aynı zamanda ekip olarak neleri konuşmamız gerektiğine ve birlikte çalışırken psikolojik olarak dikkat etmemiz gereken noktalara değineceğiz.
Ekipteki endişeler, yaşanabilecek problemler konuşulacak ve ekip içi adaleti nasıl sağlayabileceğimizi öğreneceğiz. Bir yönetici olarak hibrit düzende hem kendimizin hem ekibimizin psikolojik güvenini nasıl sağlayabileceğimize, yeni motivasyon yöntemlerine ve bu düzene uygun bir ekip kültürü oluşturabilmeye odaklanacağız.
Hem yöneticilerin hem de çalışanların yani aslında herkesin birbirinden farklı düzenleri var. Hibrit çalışmada da evden çalışırken de aslında herkes kendi düzeninde çalışıyor. Bu düzenlerin başkasını psikolojik olarak rahatsız hissettirmemesi için de ekip içerisinde konuşulması gerekenleri ve imzalanması gereken psikolojik anlaşmaları konuşacağız.
Yeni Çalışma Düzenlerinde İyi Kalmak İçeriğimizde Neler Konuşacağız?
-
Yeni çalışma düzenleride yaşanan endişe ve zorluklara çözümler
-
Kişilik özelliklerine göre iş düzenini sağlayabilmek
-
Kariyer gelişimi ve ruh sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler
-
Yeni çalışma düzenlerinde motive olma, odaklanma ve verimliliği artırma için ipuçları
-
Sınır koyabilme
-
İş-hayat dengesini sağlayabilme
-
Yönetici ve ekip içerisinde konuşulması gerekenler, imzalanması gereken psikolojik sözleşmeler
*LinkedIn profilinizde “Eğitimler” kısmına Tezgahçılar’dan aldığınız her eğitimi ekleyebilirsiniz.
*Eğitmenimizle gerçekleştirdiğimiz online bir eğitimden örnek videomuzu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
*Psikoloji disiplini bizim beslenmeyi çok sevdiğimiz bir disiplin. Bu disiplinin sanatla terapi, şema metodu, mindfulness, sezgisel yeme gibi farklı ekollerinden beslenen diğer eğitimlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.
Uzman İş ve Örgüt Psikoloğu eğitmenimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz ve yeni çalışma düzenlerinde faydalı olabileceğini düşündüğümüz becerileri kapsayan eğitimlerimizi de incelemenizi öneririz.
- Belirsizlik dönemleri hepimizin hayatında endişe ve stres yaratıyor. Belirsizlik Dönemlerinde Güçlü Kalmak ve Stres Yönetimi eğitimimizde eğitmenimizden bu dönemlerde neler yapabileceğimize, nasıl daha iyi hissedebileceğimize dair ipuçları alıyoruz. Envanterler ile kendimizi keşfediyoruz.
- Yeni düzende evden çalışmaya devam edenler için ruh sağlıklarını nasıl koruyabileceklerini, onları zorlayan duygulardan nasıl arınabileceklerini konuştuğumuz harika bir içerik! Evden Çalışma için Güçlü Psikoloji Yöntemleri içeriğimizde de envanterler ile duygu ve düşüncelerimizin farkına vararak odaklanma, zaman yönetimi, rahatlatacak ritüellere dair ipuçları alıyoruz.
- Paylaş:
Nil Madi Robert Koleji sonrası Koç Üniversitesi’nde Psikoloji ve İşletme bölümlerinde çift ana dal yaparak lisans eğitimini tamamladı. Beykoz Üniversitesi'nde İş ve Örgüt Psikolojisi alanında yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını aldı. Doğuş Üniversitesi'nde doktorasına devam etmekte. Bankacılık sektöründe 3 yıl çalıştı. İnsan Kaynakları Stratejik Planlama biriminde işe alım ve kariyer yönetimi proje ve araçlarının geliştirilmesinden sorumlu olarak aktif rol oynadı. İK iş geliştirme projelerine liderlik yaptı. Şube Müdürü, Takım Lideri gibi yöneticilik pozisyonları için Ölçme – Değerlendirme Merkezi ile başlayan gelişim süreci düzenledi, organize etti ve değerlendirici olarak görev aldı. Bankacılık sektöründeki deneyimi sonrası Nil Madi, otomotiv, nükleer enerji, yapı ve elektronik sektörlerindeki lider şirketler için insan kaynakları ve işe alım proje yöneticiliği yaptı. Sabah ve Posta gazetelerinde kişisel markası “psikoloGurme” olarak psikoloji ve gastronomiyi buluşturan yazıları ile köşe yazarlığı yaptı. 2009 yılında ortağı olduğu Altis Danışmanlık’ta Ocak 2016'da, proje yönetimi ve kurumsal ilişkilerden sorumlu yöneticilik yapmaya başladı. 2020 yılında ise kendi şirketini kurdu. Bireylerin ve kurumların potansiyellerini artırmaya yönelik danışmanlık hizmeti veriyor. Daha Fazla Bilgi