4 Soru Sorun, Zamanınızı Çoğaltın!
Bu yazıda size her günü sihirli bir şekilde nasıl 38 saat yapacağınızı anlatmayacağız. TED topluluğundaki insanlardan faydalı tavsiyeleri paylaşan Marry Halton’un Rory Vaden’in “Zamanınızı Nasıl Çoğaltabilirsiniz?” konuşması hakkında yazdığı yazıyı sizlerle paylaşacağız.
Bir günü uzatamayız fakat liderlik koçu Rory Vaden, görevlerimizi önemleri açısından değerlendirerek yarın daha fazla zaman kazanabileceğimizi söylüyor.
“Nasıl oluyor da her zamankinden daha fazla ipucumuz, püf noktamız, aracımız, teknolojimiz, takvimimiz ve kontrol listemiz var ve buna rağmen hala hep gerideyiz?” diye soruyor Rory Vaden.
Cevabı: “Zaman yönetimi hakkında bildiğiniz her şey yanlış olduğu için.”
Çoğumuz zamanımızı aynı şekilde yönetiyoruz: yapılacaklar listesi yazarak ve bu listelerdeki öğelere öncelik vererek. Görevlerimizin göreli aciliyetini ve önemini değerlendirerek önceliklerimize karar veriyoruz.
Ancak Vaden’in “zaman çoğaltıcıları” dediği bir grup insan tarafından dikkate alınan üçüncü bir kriter daha var: Öncelik. Zaman çoğaltıcıları “Bugün yapabileceğim en önemli şey nedir?” diye sormak yerine, “Bugün yapabileceğim ve yarını daha iyi yapacak en önemli şey nedir?” diye sorarlar.
Başka bir deyişle, bugün zamanımızı nasıl kullandığımızı düşünerek gelecekte saatlerimizi özgürleştirebiliriz. Bunun nasıl çalıştığına bir örnek olarak faturaların otomatik ödemesini ayarlamamızı verebiliriz. “Aldığım tüm hizmetleri ve hesaplarımı gözden geçirmek, web sitelerini veya uygulamalarını bulmak ve banka bilgilerimi girmek için iki saatim yok” diye düşündüğünüz için bunu yapmayı ertelemiş olabilirsiniz.
Ancak Vaden, “Bir zaman çoğaltıcı, faturalarını otomatik ödeme şeklinde ayarlayarak ayda 30 dakika faturalarını ödemekten tasarruf edebilirse, başlangıçta bu ayarlama kısmı için iki saat harcamanın mantıklı olduğunu biliyor çünkü sadece dört aylık bir sürenin ardından bile bu vakti kurtarıyor.” Kulağa hoş geliyor, değil mi?
Vaden, gelecekte saatlerini boşaltmak için zaman çoğaltıcıların yapılacaklar listelerindeki öğelere sorduğu 4 soruyu da konuşmasında paylaşıyor:
Soru 1: Bu görevi ortadan kaldırabilir miyim?
Basit bir gerçek var: “Bugün hayır dediğimiz her şey yarın bize daha fazla zaman kazandırır” diyor Vaden. Gereksiz görevlere evet dediğimizde, genellikle suçluluk duygusuyla hareket ederiz, diğer insanları hayal kırıklığına uğratmaktan endişe duyarız.
Vaden geçmişte bu durumla kendisi de boğuşmuş. Bir zaman çoğaltıcı ile yaptığı röportajlardan birine birinde duyduğu şey hayatını değiştirmiş; “Hayatı asla ‘hayır’ dememeye çalışarak yaşamak boşuna bir çaba. Farkına varmanız gereken şey, bir şeye her zaman ‘hayır’ dediğinizdir, çünkü herhangi bir şeye ne zaman ‘evet’ deseniz, aynı anda sonsuz sayıda başkasına da ‘hayır’ demiş olursunuz.”
Soru 2: Bu görevi ortadan kaldıramazsam, otomatikleştirebilir miyim?
Online olarak otomatik fatura ödeme buna bir örnektir. Ancak, yarın tamamlanmış olmaları için bugün başka hangi yükümlülüklerle başa çıkabilirsiniz? Örneğin, düzenli olarak satın aldığınız ürünler var mı? (Evcil hayvan maması, bakkaliye, reçeteler) Bunların size otomatik olarak gönderilmesini sağlayabilir misiniz? Veya dişlerinizi temizletmek veya saçınızı kestirmek gibi altı ayda bir yaptığınız randevuları tek tek arayıp planlamak yerine bir çırpıda rezerve edebileceğiniz randevularınız var mı?
Ve bunun gerektirdiği ilk zaman yatırımı veya öğrenme eğrisi sizi caydırıyorsa, geçen yılınızı düşünün ve diyelim ki evcil hayvan maması satın almak için kaç saat harcadığınızı hesaplayın.
Soru 3: Devredilebilir mi, yoksa başka birine bunun nasıl yapılacağını öğretebilir miyim?
Birçoğumuz için ister kar küreklemek, ister küveti doldurmak olsun, pek de bayılmadığımız kişisel görevlerden kurtulmakta sorun yokken, iş yerindeki görevleri devretme konusunda kendimizi daha dirençli bulabiliriz.
Vaden, “’Eh, benim kadar iyi yapamıyorlar’ diye düşünüyorsunuz. Bu bir veya iki kez doğru olabilir ama daha uzun vadeli düşünürseniz, tıpkı sizin yaptığınız gibi görevde ustalaşabileceklerini fark edersiniz.” diyor.
Soru 4: Bu görevi şimdi mi yapmalıyım yoksa daha sonra yapabilir miyim?
Vaden, bu stratejiyi “bilerek ertelemek” olarak adlandırıyor. Bununla birlikte, genellikle düşündüğümüz gibi bir aktiviteyi durmadan geciktirmek ve bu konuda berbat hissetmek ertelemek değildir.
Bunun yerine, bilerek ertelemek, sürekli ertelediğimiz işin çatlaklardan düşerek kaybolması ile ilgili değil belirli bir şeyi daha sonra yapacağımıza bilinçli olarak karar vermekle ilgilidir.
Vaden, kasıtlı ertelemeyi bir “erdem” olarak adlandırır. “Yapmamız gerektiğini bildiğimiz bir şeyi yapmayı beklemekle, şu an doğru zaman olmadığına karar verdiğimiz için bir şeyi yapmayı beklemek arasında bir fark var” diyor.
Bilerek ertelediğinizde, sonunda görevi ortadan kaldırmaya, otomatikleştirmeye veya devretmeye karar verirsiniz ya da önemli olarak gördüğünüz şeyin aciliyetinin arttığını ve sizi bunu yapmaya zorladığını görebilirsiniz.
*https://ideas.ted.com/multiply-your-time-by-asking-4-questions-about-the-stuff-on-your-to-do-list/ yazısından çevrilmiştir.