Online Eğitimler
Değerler Eğitimi
-
-
Hem bireyler için hem de kurumlar için temel değerler olmazsa olmaz. Bu değerler hayatı, iş yapış şeklimizi, hedeflerimizi belirliyor.Kurum kültürünü ve değerlerini odağa alacağımız, kişilerin farkındalıklar kazanarak kurumun değerlerini içselleştirebileceği harika bir değerler eğitimi tasarladık!
Eğitimimize kişisel değerlerimizi farkederek başlayacağız. İş ve Örgüt Psikoloğu eğitmenimizle beraber içimize dönecek ve kendimiz için öncelikli olan değerleri bir uygulama ile belirleyeceğiz.
Ardından kurumumuzun değerlerini konuşacağız. Her bir değer için bu değerin ne anlama geldiğini birlikte irdeleyeceğiz. Değer tanımlamalarını birlikte yapacağız. Bu değerlerin kuruma olan faydalarını da birlikte inceleyeceğiz.
Kişisel ve kurumsal değerlerimizi kesiştirmek ise aslında hepimizin amacı! Bu doğrultuda “Değerlerimle kurumumun değerlerine nasıl hizmet edebilirim?” sorusu etrafında hep birlikte konuşacağız.
Yüz yüze ve online süreçlerde farklı oyun kurguları barındıran bu eğitimimizde yüz yüze süreçlerde yapılacak örnek bir oyun ise aşağıdaki gibi olacak!
Katılımcılarımızla belirli malzemeler paylaşılacak ve bunlardan basit yemekler yapmaları istenecek. Örneğin sandviç ve salata gibi. Fakat herkese her malzeme verilmeyeceği için birbirine hoşgörülü davranan ekipler sonuca ulaşabilecek. Aynı zamanda bilginin sınırlarını zorlayarak kendilerine fırsatlar da yaratabilecekler.
Grup çalışmaları, vaka çalışmaları, oyunlar ve egzersizler barındıran Değerler Eğitimi’nde katılımcılarımız ikili olarak eşleşerek birbirleriyle mini bir terapi seansı da gerçekleştirecekler.
Burada yaşadıkları problemleri konuşacak ve verilen değer kartlarından yola çıkarak “Bu değeri katarak bu problemi nasıl çözebilirim?” sorusu odağında konuşulacak. Bu sayede değerlerin içselleştirilmesi pekiştirilmiş olacak.
2 oturumdan oluşacak Değerler Eğitimi’nde birbirleriyle mini terapi seansı da gerçekleştiren katılımcılarımız bir sonraki oturuma kadar birbirlerinin buddy’si olacaklar. Diğer oturuma kadar birbirlerinin süreçlerini, değerler konusundaki davranışlarını gözlemleyecekler.
2. oturumda ise değerlendirmeler paylaşılacak ve içselleştirilen, uygulanan değerler için birbirlerine “teşekkür” edecekler.
Değerler Eğitimi’nde Neler Konuşulacak?
-
Kişisel değerler,
-
Kurumsal değerler,
-
Kurumsal değerlerin tanımlanması, herkesin aynı sayfada olması,
-
Kişisel ve kurumsal değerlerin kesişimi,
-
Oyunlar, egzersizler, vaka ve grup çalışmaları
*LinkedIn profilinizde “Eğitimler” kısmına Tezgahçılar’dan aldığınız her eğitimi ekleyebilirsiniz.
*Eğitmenimizle gerçekleştirdiğimiz online bir eğitimden örnek videomuzu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
*Psikoloji disiplini bizim beslenmeyi çok sevdiğimiz bir disiplin. Bu disiplinin sanatla terapi, şema metodu, mindfulness, sezgisel yeme gibi farklı ekollerinden beslenen diğer eğitimlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.
Değerler Eğitimi ilginizi çektiyse faydalı olabileceğini düşündüğümüz farklı eğitimlerimizi de incelemenizi öneririz.
- Kurum kültürünü yaygınlaştırmayı odağa aldığımız ve kültür maddelerinin hangilerinin kurum içinde ne seviyede içselleştirildiğini ölçümlediğimiz, gelişime açık alanları keşfederek bunları uygulamalar & oyunlar & vaka çalışmalarıyla geliştirmeye çalıştığımız eğitimimizi buradan inceleyebilirsiniz.
- İş hayatında verimliliği ve odaklanmayı artıran, anda olmayı sağlayan tekniklerin öğrenildiği İş Hayatında Mindfulness Eğitimi‘ni buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
- Uzaktan, hibrit çalışma düzenleri ekip içi iletişimde en çok zorlanılan alanlardan. Bu konuda ekip içi iletişimi düzenlemeye fayda sağlayacak, iş özel hayat dengesini de konu alan Yeni Çalışma Düzenlerinde İyi Kalmak içeriğini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
- Paylaş:
Nil Madi Robert Koleji sonrası Koç Üniversitesi’nde Psikoloji ve İşletme bölümlerinde çift ana dal yaparak lisans eğitimini tamamladı. Beykoz Üniversitesi'nde İş ve Örgüt Psikolojisi alanında yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını aldı. Doğuş Üniversitesi'nde doktorasına devam etmekte. Bankacılık sektöründe 3 yıl çalıştı. İnsan Kaynakları Stratejik Planlama biriminde işe alım ve kariyer yönetimi proje ve araçlarının geliştirilmesinden sorumlu olarak aktif rol oynadı. İK iş geliştirme projelerine liderlik yaptı. Şube Müdürü, Takım Lideri gibi yöneticilik pozisyonları için Ölçme – Değerlendirme Merkezi ile başlayan gelişim süreci düzenledi, organize etti ve değerlendirici olarak görev aldı. Bankacılık sektöründeki deneyimi sonrası Nil Madi, otomotiv, nükleer enerji, yapı ve elektronik sektörlerindeki lider şirketler için insan kaynakları ve işe alım proje yöneticiliği yaptı. Sabah ve Posta gazetelerinde kişisel markası “psikoloGurme” olarak psikoloji ve gastronomiyi buluşturan yazıları ile köşe yazarlığı yaptı. 2009 yılında ortağı olduğu Altis Danışmanlık’ta Ocak 2016'da, proje yönetimi ve kurumsal ilişkilerden sorumlu yöneticilik yapmaya başladı. 2020 yılında ise kendi şirketini kurdu. Bireylerin ve kurumların potansiyellerini artırmaya yönelik danışmanlık hizmeti veriyor. Daha Fazla Bilgi